00 01 02 03 04 05 06 07 08
00
01
02
03
04
05
06
07
08

Obsežna resekcija tankega črevesa pri malrotaciji z akutnim volvulusom pri tri letnem dečku: prikaz primera

Stojan Potrč, Zdravko Roškar, Arpad Ivanecz

1Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za kirurgijo, Oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo, Maribor, Slovenija; 2Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za pediatrijo, Maribor, Slovenija; 3Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta, Maribor, Slovenija
Dopisovanje

As. mag. Arpad Ivanecz,
Oddelek za abdominalno in splošno
kirurgijo, Univerzitetni klinični center
Maribor, Ljubljanska 5,
SI-2000 Maribor, Slovenija
Telefon +386 41962402
E-pošta: arpad.ivanecz@ukc-mb.si

Izvleček

Namen: Malrotacija z volvulusom tankega črevesa je zelo redka prirojena anomalija, ki se z bruhanjem žolčne vsebine največkrat pokaže kot  akutno stanje v neonatalnem obdobju in potrebuje takojšnje kirurško ukrepanje. Redkeje se simptomi pojavijo šele po prvem letu starosti, ko  je zaradi neznačilne klinične slike težko postaviti pravilno diagnozo, zaradi česar lahko s pravočasnim zdravljenjem zamudimo. Kronični  volvulus, ki je povezan z malrotacijo, se lahko zaradi torzije zgornjih mezenteričnih žil vsak trenutek poslabša, tako da nastane akutna venska kongestija in arterijska insuficienca. Samo takojšnja diagnoza in kirurško ukrepanje lahko preprečita odmrtje celotne stene prizadetega dela  črevesa.

Poročilo o primeru: Predstavljamo primer tri letnega dečka, ki je imel eno leto trajajoče težave v smislu ponavljajočih se bolečin v trebuhu in  bruhanja, zaradi česar je bil fantek večkrat obravnavan v drugi zdravstveni ustanovi, vendar brez dokončne diagnoze. Nazadnje je bil deček z  znaki akutnega abdomna in septičnega šoka nujno premeščen v našo ustanovo. Naredili smo urgentno laparotomijo in naleteli na volvulus  zaradi malrotacije, z znatno nekrozo tankega črevesa, zaradi česar je bila potrebna obsežna resekcija prizadetega dela prebavne cevi. Po  operaciji ni bilo zapletov in trenutno - eno leto po posegu - je deček na totalni parenteralni prehrani, raste primerno, uživa navadno hrano,  drisk nima, prav tako ne znakov nezadostnega delovanja jeter. Čeprav je kvaliteta njegovega življenja nekoliko okrnjena, lahko skoraj  nemoteno izvaja vsakodnevne aktivnosti in tako ne zaostaja za svojimi vrstniki.

Zaključek: V prispevku razpravljamo o pasteh pri diagnostiki malrotacije, ki so prisotne v primeru, če se simptomi tega redkega obolenja  izjemoma pojavijo šele v otroštvu, o težavah pri zdravljenju, s katerimi smo soočeni ob razvoju akutnega abdomna in o terapevtskih možnostih  pri bolniku po obsežni resekciji tankega črevesa.


Celoten članek