00 01 02 03 04 05 06 07 08
00
01
02
03
04
05
06
07
08

Prikaz primera: Ohranitev maternice kljub žariščni prirasli posteljici pri pacientki s številnimi predhodnimi operacijami maternice

Snezhana Vidanova, Tamara Serdinšek, Ivan Žebeljan, Faris Mujezinović

Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za ginekologijo in perinatologijo, Oddelek za perinatologijo, Maribor, Slovenija; Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta Maribor, Katedra za ginekologijo in porodništvo, Maribor, Slovenija;
Dopisovanje
Snezhana Vidanova, dr. med.
Univerzitetni klinični center Maribor
Klinika za ginekologijo in perinatologijo
Oddelek za perinatologijo
Ljubljanska 5, 2000 Maribor
Telefon: +386 2321 2178
Fax: +386 2321 208
E–pošta: snezhana.vidanova@gmail.com

Izvleček

Namen: Več kot polovica primerov vraščene posteljice, nenormalne trofoblastne invazije v maternični miometrij, ostaja v nosečnosti neodkritih. Kljub povečani pogostnosti vraščene posteljice v zadnjih letih v literaturi še vedno ni strinjanja o njenem optimalnem obvladovanju. Opisujemo primer vraščene posteljice, pri katerem je konservativni pristop k zdravljenju rešil maternico.
 
Poročilo o primeru: V tretji nosečnosti prvorodnice, ki se je v preteklosti srečala z neplodnostjo, dvema zadržanima splavoma ter s številnimi predhodnimi operacijami maternice, je bil razvoj vraščene posteljice kljub negativnim sonografskim ugotovitvam pričakovan. Med planiranim carskim rezom smo potrdili vraščeno posteljico in obvladali krvavitev z namestitvijo hemostatskih šivov. Pooperativno obdobje je potekalo brez posebnosti, odpuščena je bila četrti dan po operaciji.
 
Zaključek: Velika pripravljenost na pojav vraščene posteljice pri nosečnicah z dejavniki tveganja kljub odsotnosti ultrazvočnih znakov za vraščeno posteljico pomaga pri načrtovanju ustreznih kirurških in podpornih posegov ter zmanjšuje poporodno krvavitev in obolevnost mater.

Celoten članek