00 01 02 03 04 05 06 07
00
01
02
03
04
05
06
07

Dojenje skozi zgodovino v Sloveniji

Dušanka Mičetić Turk, Eva Turk, Maja Šikić Pogačar

Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta, Maribor, Slovenija
Dopisovanje
Prof. dr. Dušanka Mičetić Turk,
dr. med.
Univerza v Mariboru,
Medicinska fakulteta,
Taborska ul. 8, 2000 Maribor
Telefon +386 22345827
E–pošta: dusanka.turk13@gmail.com

Izvleček

Dojenje je optimalna prehrana, ki omogoča zdravo rast in razvoj dojenčkov. Obstajajo številni kazalniki, ki govorijo o pozitivnem vplivu dojenja na zdravje otrok, kot tudi pozneje v življenju. Čeprav je dojenje zelo priporočljivo s strani Evropskega Združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN), Ameriške Akademije za pediatrijo (AAP), Svetovne Zdravstvene Organizacije (SZO), Sklada Združenih narodov za otroke (UNICEF) in številnih drugih, ni vedno izvedljivo, primerno ali ustrezno (npr. pri nekaterih presnovnih motnjah). Materino mleko je bilo in je še vedno najboljša hrana za skoraj vse dojenčke. Skozi zgodovino so dojilje bile najvarnejša in najpogostejša alternativa za materino mleko pred izumom steklenic, dudic ter mlečnih pripravkov za dojenčke. Čeprav so starši odgovorni za izbiro dojiti ali ne, je vloga zdravstvenih delavcev, vključno s pediatri, spodbujanje in podpiranje dojenja. V članku je podan zgodovinski pregled dojenja v Sloveniji ter predstavljen opis socio-ekonomskih razmer v preteklosti.


Celoten članek