00 01 02 03 04 05 06 07 08
00
01
02
03
04
05
06
07
08

Laparoskopska resekcija roga maternice pri intersticijski nosečnosti - klinični primer

Tina Bizjak, Saša Rakić

Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za ginekologijo in perinatologijo, Maribor, Slovenija; Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta, Katedra za ginekologijo in porodništvo, Maribor, Slovenija;
Dopisovanje

Tina Bizjak, dr. med.
Univerzitetni klinični center Maribor,
Klinika za ginekologijo in perinatologijo,
Ljubljanska 5, 2000 Maribor, Slovenija
Telefon: +386 23211000
Fax: +386 23312393
E-pošta: tina.bizjak20@gmail.com

Izvleček

Namen: Do ektopične nosečnosti pride, kadar se oplojena jajčna celica ugnezdi izven maternične sluznice. Raziskave kažejo na porast incidence ektopične nosečnosti, ki je ocenjena med 1,5 in 2,5 odstotka (1). Najpogosteje se v primeru ektopične nosečnosti zarodek ugnezdi v jajcevod. Izjemno redki so primeri, ko se oplojena jajčna celica ugnezdi na mestu, kjer se jajcevod in maternica združita; temu rečemo intersticijska nosečnost. Pri tej obliki ektopične nosečnosti pride pogosteje do razpoka in krvavitve, ki lahko pripeljeta do hudih posledic z umrljivostjo v 2 odstotkih (2, 3).

Poročilo o primeru: V prispevku poročamo o 33-letni bolnici, ki smo jo zdravili zaradi intersticijske nosečnosti v desnem rogu maternice. Opravili smo uspešno laparoskopsko operacijo s harmoničnim skalpelom s predhodno koagulacijo maternične arterije brez zapletov. Bolnica je kasneje donosila zdravega otroka.

Zaključek: Zdravljenje intersticijske nosečnosti je v preteklosti običajno potekalo z odprtim operativnim pristopom (laparotomijo) z odstranitvijo prizadetega roga maternice. V literaturi je objavljenih več laparoskopskih pristopov zdravljenja (5-8). Menimo, da je laparoskopska tehnika s harmoničnim skalpelom ob predhodni koagulaciji maternične arterije varna in enostavna in bi zato morala biti ustaljena tehnika zdravljenja intersticijske nosečnosti.


Celoten članek