00 01 02 03 04 05 06 07 08
00
01
02
03
04
05
06
07
08

Nosečnost v brazgotini po carskem rezu: prikaz primera in pregled literature

Andraž Dovnik, Polona Kores Testen, Lea Mlakar, Milan Reljič, Darja Arko, Iztok Takač

Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za ginekologijo in perinatologijo, Maribor, Slovenija; Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za ginekologijo in perinatologijo, Oddelek za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo, Maribor, Slovenija; Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta, Katedra za ginekologijo in porodništvo, Maribor, Slovenija
Dopisovanje
Andraž Dovnik, dr. med.
Klinika za ginekologijo in perinatologijo,
Univerzitetni klinični center,
Ljubljanska 5, 2000 Maribor
Slovenija
Telefon +386 23212178
Fax +386 23212085
E–pošta: andrazdovnik@gmail.com

Izvleček

Namen: Nosečnost v brazgotini po carskem rezu je redka oblika izvenmaternične nosečnosti, kjer se gestacijska vrečka vgnezdi v predel maternične brazgotine po carskem rezu. Pri obravnavi je bistvena hitra diagnoza, ki jo najlažje postavimo z vaginalnim ultrazvokom. V literaturi so opisane različne oblike zdravljenja, enotnega mnenja glede najprimernejšega zdravljenja pa glede na redkost tega stanja ni.

Prikaz primera: V prispevku predstavljamo primer nosečnosti v brazgotini po carskem rezu, ki smo jo zaradi napredovale nosečnosti s 3,5 cm velikim plodom zdravili z histerotomijo.

Zaključek: Pri sumu na nosečnost v brazgotini po carskem rezu je pomembna zgodnja diagnoza za preprečitev zapletov in ohranitev plodnosti. Opisana sta tako zdravljenje z zdravili kakor tudi kirurško zdravljenje, obravnava pa je odvisna predvsem od gestacijske starosti.


Celoten članek