00 01 02 03 04 05 06 07
00
01
02
03
04
05
06
07

Nenamerna kateterizacija skupne karotidne arterije pri poskusu vstavitve centralnega venskega katetra v notranjo jugularno veno

Jurij Janež, Dragica Marksl Janež

Univerzitetni klinični center Ljubljana, Kirurška klinika, Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo, Ljubljana, Slovenija; Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, Katedra za kirurgijo, Ljubljana, Slovenija; Univerzitetni klinični center Ljubljana, Kirurška klinika, Klinični oddelek za anesteziologijo, reanimatologijo in perioperativno intenzivno medicino, Ljubljana, Slovenija;
Dopisovanje
asist. dr. Jurij Janež, dr. med.,
Univerzitetni klinični center
Ljubljana, Klinični oddelek za
abdominalno kirurgijo
Zaloška cesta 7, 1525 Ljubljana,
Slovenija.
Telefon: +386 15222677
Fax: +386 15222209
E–pošta: jurij.janez@kclj.si

Izvleček

Namen: Vstavljanje centralnih venskih katetrov je praktično vsakodnevno delo anesteziologov in drugih zdravnikov v enotah intenzivne nege in terapije. Običajno se za centralni venski pristop uporabita desna notranja jugularna vena ali desna vena subklavija.

Poročilo o primeru: V prispevku predstavljamo primer moškega srednjih let, ki mu je bilo zaradi končne ledvične odpovedi potrebno presaditi ledvico. Med pripravo na operacijo je pri poskusu uvajanja centralnega venskega katetra v desno notranjo jugularno veno prišlo do nenamerne vstavitve katetra v skupno karotidno arterijo. Zaplet je bil takoj prepoznan in ustrezno oskrbljen s strani žilnega kirurga. Bolnik je po operaciji okreval brez dodatnih zapletov.

Zaključek: Velikokrat se centralni venski kateter vstavlja brez pomoči ultrazvoka, in sicer s slepo metodo po Seldingerju. Nenamerna vstavitev katetra v skupno karotidno arterijo je redek zaplet, vendar ima lahko za bolnika hude posledice, če ga ne prepoznamo pravočasno in ne ukrepamo ustrezno.


Celoten članek