00 01 02 03 04 05 06 07 08
00
01
02
03
04
05
06
07
08

Anafilaktični šok po Ranitidinu – poročilo o primeru

Andreja Sinkovič, Tadej Željko

1Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za interno medicino, Oddelek za kardiologijo in angiologijo, Maribor, Slovenija; 2Univerzitetni klinični center Maribor, Klinika za interno medicino, Oddelek za intenzivno interno medicino, Maribor, Slovenija; 3Univerza v Maribor, Medicinska fakulteta, Maribor, Slovenija
Dopisovanje

Tadej Željko
Univerzitetni klinični center Maribor,
Oddelek za kardiologijo in angiologijo,
Ljubljanska 5, SI–2000, Maribor,
Slovenija
Telefon +386 41377158
E-pošta: tadejzeljko@yahoo.com

Izvleček

Namen: Anafilaktični šok je huda, nepričakovana, potencialno življenjsko nevarna sistemska preobčutljivostna reakcija. Najpogostejši vzročni alergeni so določena hrana, piki žuželk in zdravila. Ranitidin je varno zdravilo in se uporablja v anafilaksi za zmanjšanje kožnih sprememb, v redkih primerih pa lahko ranitidin povzroča celo anafilakso in anafilaktični šok.

Poročilo o primeru: Predstavljamo primer 30-letne bolnice, zdravljene z enim odmerkom ranitidina iv. zaradi bolečin v trebuhu. Že v nekaj  minutah je prišlo do simptomov in znakov anafilaktičnega šoka. Takojšnje zdravljenje z iv. injekcijo adrenalina, infuzijo tekočin, iv. hidrokortizonom  in iv. klemastinom se je pričelo že na terenu. Po sprejemu v enoto intenzivne terapije se je zdravljenje nadaljevalo, vključevalo  pa je tudi vazopresorje. Zaradi respiracijske insufience sta bila potrebna intubacija in umetno predihavanje. Po 2 dneh se je stanje popolnoma  popravilo, po odstranitvi tubusa pa je oseba spontano zadihala, ni imela potreb po dodatku kisika in je bila odpuščena domov v nekaj dneh brez  kakršnih koli posledic.

Zaključek: Zaključujemo, da lahko celo ranitidin, ki se že leta uporablja kot varno, preizkušeno in vsem dostopno zdravilo, sproži anafilakso in/ali  anafilktični šok. Takrat je za rešitev bolnika potrebno ukrepati z vazopresorji, intubacijo in umetnim predihavanjem.


Celoten članek