00 01 02 03 04 05 06 07
00
01
02
03
04
05
06
07

Kirurško zdravljenje travmatske spondilolisteze 2. vratnega vretenca

Andrej Čretnik, Igor Movrin

Univerzitetni klinični center Maribor, Oddelek za travmatologijo, Maribor, Slovenija; Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta, Maribor, Slovenija
Dopisovanje
Asist. dr. Igor Movrin, dr. med., spec. 
travmatolog, Univerzitetni klinični 
center Maribor, Oddelek za travma-tologijo, Ljubljanska 5, 2000 Maribor, 
Slovenija
Telefon +386 23211348
+386 41346869
E–pošta: igor.movrin@triera.net

Izvleček

Namen: Izbira načina zdravljenja travmatskih spondilolistez drugega vratnega vretenca (TSA) je še vedno polemično vprašanje. Za zdravljenje teh poškodb so bile uporabljene številne neoperativne in operativne metode. 
 
Poročilo o primeru: Opisan je primer 29–letne ženske, ki je obiskala urgenco po padcu na stopnicah. Tožila je predvsem o hudih bolečinah v vratu. Na nativnih RTG posnetkih in slikah računalniške tomografije (CT) je bil viden obojestranski zlom pediklov drugega vratnega vretenca z večjim premikom telesa drugega vratnega vretenca naprej. V položaju z nekoliko podloženim vratom (hiperekstenzija) ji je bila nastavljena Crutchfield skeletna trakcija s pomočjo štirih kg. Po dveh urah skeletne trakcije je rentgenogram pokazal skoraj anatomski položaj. Še isti dan je bila pri pacientki s sprednjim pristopom opravljena odstranitev medvretenčne ploščice C2/C3 in opravljena zatrditev z avtolognim kostnim transplantatom in kotno stabilno ploščico za vratno hrbtenico. V pooperativnem obdobju pri pacientki, ki je bila brez bolečin v vratu oz. drugih težav, nevroloških izpadov nismo ugotavljali. Rana je celila brez zapletov in pacientka je bila odpuščena domov 8. pooperativni dan z nameščeno Philadelphia ovratnico za obdobje 6–ih tednov. 
 
Zaključek: Glede na naše izkušnje je v primeru nestabilnih TSA odstranitev medvretenčne ploščice C2/C3 in sprednja zatrditev tega segmenta možen in varen poseg. V rokah izkušenega kirurga je možna anatomska repozicija, dobra pri- marna stabilnost, visoka stopnja zatrditve in želeni klinični rezultati.

Celoten članek