00 01 02 03 04 05 06
00
01
02
03
04
05
06

Primerjava med vzroki za umrljivost dojenčkov in cepljenjem med rednim programom cepljenja v Sloveniji

Mateja Zemljič, Božena Pejković, Ivan Krajnc, Alenka Kraigher

Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta, Inštitut za anatomijo, histologijo in embriologijo, Maribor, Slovenija; Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta, Maribor, Slovenija; Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za nalezljive bolezni, Ljubljana, Slovenija
Dopisovanje
Prim. prof. dr. Alenka Kraigher,
dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Center za nalezljive bolezni
E–pošta: alenka.kraigher@nijz.si

Izvleček

Namen: Umrljivost dojenčkov je pomemben kazalnik kakovosti zdravja ter gospodarskega in družbenega okolja celotnega prebivalstva. V Sloveniji je v zadnjih 55–ih letih smrtnost dojenčkov izredno upadla in cepljenje proti nalezljivim boleznim je zagotovo eden od pomembnih dejavnikov. V skladu s programom cepljenja so v prvem letu starosti dojenčki cepljeni proti šestim nalezljivim boleznim ter prejmejo 5 odmerkov cepiv.

Metode: V retrospektivni raziskavi smo 279 dojenčkov razdelili v podskupine v skladu s programom cepljenja in vključili najpogostejše vzroke za umrljivost in število smrtnih primerov iz podatkovnega portala Nacionalnega inštituta za javno zdravje med leti 2007–2011.

Rezultati: Najpogostejši neposredni in posredni vzroki smrti dojenčkov so sindrom dihalne stiske (n = 22), skrajna nezrelost (n = 19), nekrotičnienterokolitis (n = 18), skrajno majhna porodna teža (n = 14) in sindrom hipoplastičnega levega srca (n = 14). Največja stopnja umrljivosti dojenčkov (85,30 %) velja še pred predpisanim programom obveznega cepljenja. V obdobju obveznega cepljenja (starost dojenčkov od 3 do 12 mesecev) je stopnja umrljivosti dojenčkov 14,70 %.

Zaključek: Prezgodnji porod in zapleti, razvojne, prirojene nepravilnosti in genetske bolezni so glavni in najpogosteješi vzroki umrljivosti dojenčkov. Umrljivost je največja v prvih dveh mesecih življenja, še preden se prične program cepljenja dojenčkov. V obdobju obveznega cepljenja je smrtnost dojenčkov nizka, vzroki za smrt so prirojene ali genetske bolezni. Vzroki smrti in rezultati raziskave primerjalnih podskupin v obdobju obveznega cepljenja do enega leta starosti med leti 2007–2011 utemeljujejo, da cepivo ni vzrok za smrt dojenčkov.


Celoten članek